Prema mnogim istraživanjima, krvne sudove opušta aktivno konzumiranje bijelog luka, te reducira krvni pritisak. U snižavanju razine holesterola (LDL) je veoma učinkovit. Bijeli luk također jača imuni sistem i koristan je kad se trebaju liječiti infekcije.

Veoma je zdrav, nevjerovatan ukus ima, sa različitim jelima se lako kombinuje. Ukoliko se sirov jede, gorušicu i neprijatan zadah izaziva, ali to od tjelesne hemije pojedinca zavisi najviše.

Međutim, koliko je bijeli luk zdrav, toliko može i izazvati zdravstvene tegobe kod sljedeće skupine ljudi:

  • bijeli luk se ne bi trebao kombinovati s lijekovima za antikoagulaciju, lijekovi koji se za liječenje problema sa cirkulacijom koriste (sprječavaju da se ugrušak stvara tako što se razrijeđuje krv) i ima prirodna antikoagulantna svojstva – može u suprotnom doći do krvarenja.
  • bijeli luk se isto tako ne bi trebao uzimati ukoliko bilo kakve lijekove trebate uzimati, prije nego što se prethodno konsultujete sa doktorom.

  • ako s jetrom imate problema i terapiju uzimate, efikasnost iste bijeli luk može da umanji.
  • bijeli luk se treba izbjegavati ako ste osoba sa osjetljivim stomakom zato što je za varenje težak.
  • tokom dojenja ili trudnoće, nije preporučljivo kao lijek uzimanje bijelog luka.
  • ako vam je krvni pritisak normalan ili nizak, bijeli luk se ne bi trebao svaki dan jesti. Pritisak bi se dodatno mogao da smanji i može doći do komplikacija.

Ukoliko ste se pronašli među nabrojanim skupinama ljudi, onda se preporučuje da se prvo posavjetujete sa svojim doktorom, pa ukoliko vam odobri – onda konzumirajte bijeli luk u dozvoljenoj mjeri, kako biste izbjegli neželjene komplikacije.

loading...