Od kraja subote i narednih dana, prema prognozama meterologa, skoro cijeli Stari kontinent će zahvatiti talas ekstremne sibirske hladnoće, kao i cijeli Balkan.

Očekuje se da će veoma hladan i suh zraka pritom u sklopu Arktičke kopnene zračne mase stići do nas u početku, a ciklonalno polje će se aktivirati ulaskom u toplije Sredozemlje, zbog čega će doći do padavina (većinom snijeg, negdje susnježnica i kiša).

-Svakako se treba upozoriti da se očekuje val ekstremne hladnoće između nedjelje i sljedeće subote, tako da će recimo kopna Hrvatske, pojedine nizine Bosne, sjevera Crne Gore, Srbije i ujutro u prosjeku od -13 do -21 mjeriti, negdje možda lokalno i niže vrijednosti temperatura, u gorju naročito – dok će okvirno od -11 do -4 stepeni biti najviše dnevne temperature, osjetno niže u gorju – naveo je prof. Zoran Zadro, sa poznate meteo stranice Vremenska prognoza za Hrvatsku i BiH svakodnevna.

-Crnogorsko primorje, zaleđe Dalmacije, ni Hercegovina neće minusa biti pošteđeni, tako se i do -10 stepeni mogu spustiti noćne i jutarnje temperature u srednjem dijelu Crne Gore, zaleđu Dalmacije i Herceogivni, negdje na zapadu i sjeveru Hercegovine i do -15 stepeni. Ne bi prešle 0 stepeni najviše dnevne temperature i uglavnom bi se kretale od -9 do 0 stepeni.

Otočna i obalna područja Dalmacije, s druge strane, kao i obalna područja Crnogorskog primorja i krajnji jug Hercegovine, ‘manje hladno’ vrijeme će imati – pa bi se jutarnje temperature mogle od -7 do 0 stepeni kretati, dok će najviše dnevne biti od -3 do 2 stepena.

-Kad već spominjemo padavine, vjerovatno bi s burom između subote i sljedećeg četvrtka ili petka, moglo btii snijega na Jadranu, Hercegovini, Crnogorskom primorju i ostalim regijama Balkana, kao i Makedoniji. Zasad je teško količinski reći gdje i koliko. Uz to će osjećaj velike hladnoće pojačavati jak vjetar – najavljuje on.

Naročito u gorju bi pritom mogle postojati okolnosti za lokalne snježne mećave, koje bi neka područja blokirale u potpunosti.

loading...