ČESTO PATITE OD NADUTOSTI STOMAKA I ŽGARAVICE: EVO ZBOG ČEGA – I KAKO DA SE RIJEŠITE TIH PROBLEMA!

Mogu li vas pitati jednostavno pitanje – da li se osjećate naduto? Pa, ako je vaš odgovor potvrdan, onda ste na pravom mjestu! Da, ako stalno imate nadut stomak, postoje prirodni lijekovi i metode možete koristiti za rješavanje ovog problema. Ali prvo, ja bih da kažem nekoliko riječi o najčešćim namirnicama i razlozima koji izazivaju nadutost.

Evo šta treba da znate:

  • Prvo, treba da znate da mliječni proizvodi mogu izazvati gasove i nadutost, tako da bi trebalo ograničiti količinu mlijeka, sira, jogurta i ostalih mliječnih proizvoda, i prebaciti se na alternativna mlijeka od kokosa, badema, soje ili lanenog mlijeka.
  • Da, svi znamo da su brokoli, kupus i šparoge su puni zdravih hranjivih tvari! Ali, da li ste znali da oni mogu izazvati neugodne gasove, zbog rafinoznog sadržaja, šećera koji se ne svari dok ne dođe do debelog crijeva. To znači jednu stvar – trebalo bi da konzumirate ovo povrće u razumnom iznosu.
  • Takođe treba izbjeći grah, jer sadrže oligosaharide, šećer koja nije probavljiv u organizmu. Možete oprati grah prije kuhanja taj trik će pomoći eliminirati neke od  šećera.
  • Jeste li znali da su jabuke i kruške voće koje je bogato izvorom topivih vlakana, što je dobra stvar? No, loša stvar je da ovi plodovi ne mogu tolerisati osjetljive želuce! Što znači da ako imate osjetljive želudac – definitivno treba izbjeći ove plodove.
  • Kada samo žvačemo žvake ili tvrde bombone, obično se najviše nagutamo zraka. Žvake i bombone koji sadrže umjetni zaslađivač mogu izazvati gastrointestinalne probleme.
  • Gazirana pića kao što su soda i pivo oslobađaju ugljični dioksid, koji izaziva nadutost.
  • Napomena: stručnjak kaže da naredni lijekovi imaju neverovatno dobra svojstva za poboljšanje probave i na taj način će smanjiti nadutost ubrzo nakon što ih koristite. Stres, loša ishrana i nedovoljno dobrih bakterija u crevima su većinom uzrok nadutost, zatvor i gasova.

Evo nekih moćni lijekovi koji će olakšati zatvor i nadutost u minutama:

Komorač
Trebalo bi svakako probati komorač i sjeme komorača   – oni djeluju antispazmodičkim u debelom crijevu i oni su također vrlo korisni za smanjenje nadutosti i plina. Ovaj moćan sastojak će također pomoći da opustite mišiće probavnog trakta, stimuliraju protok žuči i smanjuju bol izazvanu probavom.
Kim
Jeste li ikada čuli za sjemenje kim ? Evo šta treba da znate – to sjeme sadrže karminativna svojstva, što znači da pomažu u sprečavanju stvaranja plina i protjerivanja gasa. Ove sjemenke također promovišu zdrav rast dobrih bakterija, što je veoma važno za ravan stomak.

Đumbir
Đumbir je izuzetno koristan u ublažavanju simptoma gastrointestinalnih problema, uglavnom zbog proteina enzim zingibain. Ovaj moćan korijen će vam pomoći eliminirati plin i smanjiti nadutost! I vjerujte mi, biti ćete iznenađeni rezultatima!

loading...