Ovih dana ponovo društvenim mrežama kruži video snimak iz Cazina koji se veže za proteste demobilisanih boraca u Bosni i Hercegovini – i za neke to prikazuje stanje u kojem se nalaze borci, umorni od borbe i željni pravde koju su zaslužili. Željni da žive normalnim životima, da ne moraju preživljavati na 2 KM dnevno – i to kad imaju sreće – željni da i oni iskuse kako je to odlaziti svake sedmice na kafu s prijateljima i odmoriti mozak od svih problema..

Podsjećanja radi, demobilisani borac Senad Begić polio se benzinom na očigled svih i zapalio pred svima nakon što je glađu štrajkovao četiri dana i jer je umoran od nepravde i neimaštine.. Video je snimljen prije dvije godine.

Srećom, sutradan nakon što je smješten u Kantonalnoj bolnici dr.Irgan Ljubijankić u Bihaću, potvrdili su kako je van životne opasnosti pacijent koji je u Cazinu izvršio samozapaljenje, te da svojim tokom ide oporavak.

Bio je na odjelu rekonstruktivne i plastične hirurgije, te je morao jesti na slamku zbog opekotina, a uključili su mu i infuziju i antibiotike. Nakon što se zapalio, zadobio je opekotine na natkoljenicama i šakama, te lica djelimično.

Štrajkovao je kako bi iskazao nezadovoljstvo sporosti sudskog procesa o imovinsko-pravnim odnosima, koji s bratom vodi već 15 godina.

‘Ne vjerujem da će se ikad riješiti taj spor. Čak ovdje u selu ima ljudi koji ga zbog sudskog spora ismijavaju, jer ga već dugo godina vodi, ali siguran sam kako neće odustati. Čekat ćemo da vidimo njegov sljedeći potez’, kaže njegov komšija koji nosi isto ime i prezime.

loading...