Ipak to nije najveća zanimljivost, daleko je interesantnije što je upravo ta ideja za protestima došla od same direktorke škole.

ispocetka 2

U Britanskom gradu Ekseteru tridesetak srednjoškolaca se pojavilo na nastavi odjeveno u suknje, školski sistem im nije dozvoljavao da dolaze odjeveni u kratke hlače ili šortseve bez obzira na zabilježene nesnosne vrućine.

Iako su već duže vrijeme učenici Akademije ISCA tražili od svoje škole da tokom ljetnih dana napravi propust i dozvole im da dolaze obučeni prikladno vremenu, naišli su na žestoka odbijanja.

Prema onome što su đaci izjavili, ideja za proteste je bila od same direktorke, mada jedan dječak smatra da njega izjava i nije bila u potpunosti ozbiljna te da im je predložila kao alternativno rješenje, upravo suknje.

Učenici se nadaju da će ovom borbom doći do svojih prava i naići na dopuštenje kada su u pitanju šortsevi kao ljetne uniforme.

Direktorka Ejmi Mičel izjavila je kako do te odluke postoje brojne etape i saglasnosti ostalih škola, ali i roditelja. Također je svjesna kako je prethodnih dana bilo izuzetno vruće, ali da rade sve kako bi učenicima olakšali boravak i udobnost u školi.

Školska pravila su takva da dječaci nose hlače, a djevojčice karirane suknje ili pantalone, košulje mogu izvući iz hlača samo u učionici i skinuti kravate, ali ih uvijek moraju nositi uz sebe.

POGLEDAJTE VIDEO i mlade borce za svoja prava:

loading...