Vjerovatno niste ni znali da su dlake u ušima povezane sa mnogim srčanim bolestima! Prema nedavnim istraživanjima postoj direktna  veza između dlaka u vašim ušima i srčanog udara. Korijeni ove studije su prvi put spomenuti još od 1973. godine jer su tada doktor Frenk Sanders i njegov tim objavili ovu studiju.

Doktor Frenk je tada otkrio ušne nabore, koji se danas  nazivaju “Frenkov znak” u njegovu čast,a koji ukazuju na oboljenje koronarnih arterija.Ova  vrsta oboljenja javlja se kada dolazi do zakrčenja arterija. Tako je ova studija  bila polazna tačka za kasnija istraživanja.

Njihova studija  je obuhvatala  43 muškarca i 20 žena koji su imali nabore na ušima i dlake u njima, i srčani udar. Dugoročno posmatrano izlaganje androgenu kasnije je izazvalo ugruške u arterijama. Pet godina kasnije, 1989. godine izvršeno je još jedno ispitivanje koje je ispitalo  odnos između brazda na ušnim školjkama i koronarnih bolesti. Studija je obuhvatila oko 215 pacijenata i zaključili su da bolest napreduje sa godinama.

Primijećena je znatna  razlika između muškaraca kojima imaju dlake u ušima i između onih koji ih nemaju.On je proučavao oko 500 obdukcija pa  ustanovio da je većina pacijenata imala problema sa slezinom, ćelavošću ,gojzanošću,  dlakama u ušima, naborima na ušima.

Onda je utvrđeno  da su naborina na ušima povezani sa srčanim bolestima kako  kod muškaraca tako i kod žena, mada je  mnogo više slučajeva iznenadne smrti vezano za muškarce.

loading...