Iako bi dom trebao biti mjesto gdje skupljate pozitivnu energiju, vi se u njemu ne osjećate veselo, prijatno i toplo. Zašto?

Feng šui stručnjaci i dizajneri enterijera upozoravaju da se negativna energija može skupljati u domu iz ovih 6 razloga…

Čist ulaz u dom

Feng šui stručnjaci preporučuju da ulaz održavate urednim i čistim ukoliko želite da u dom uđe pozitivna energija. Nemojte ostavljati vreće za smeće ili kantu ispred ulaza, a pazite da ne bude i previše stvari ili nereda u predsoblju. Tak ćete negativnu energiju otjerati, a pozitivnoj širom otvoriti vrata!

Nemate biljaka i cvijeća

Nije dom ako u njemu nemate bar jednu biljku – tako će vam reći stručnjaci za enterijer! Zeleno lišće unosi više zraka, osvježenje i svjetlost u domu. Isto tako će i oživjeti prostoriju, a istraživanja su pokazala da i prisustvo biljaka u domu smanjuje stres. Dovoljno razloga da odmah odete do najbliže cvjećare i kupite biljku. Feng šui stručnjaci savjetuju da tio bude bambus koji donosi sreću ukućanima, piše “Lisa“…

Jedino osvjetljenje je na plafonu

Ako su halogenske sijalice jedini izvor svjetlosti u vašoj dnevnoj sobi ili kuhinji, imate ozbiljan problem! Halogenske sijalice izgledaju moderno i lijepo, ali nisu i dovoljan izvor svjetlosti. Obavezno u dom stavite i lampe koje će biti dodatno osvjetljenje. Pored toga, toplije osvjetljena prostorija izazivat će i bolje raspoloženje ukućana.

Fokusna tačka u sobi je televizor

Ako pred spavanje gledate kompjuter ili televizor, smanjuje se mogućnost da ćete zaspati, a posljedice se ujutro osjećaju. Istraživanje je pokazalo da parovi kojima ispred kreveta stoji TV, imaju duplo manje se*sualnih aktivnosti neg oni koji ne drže TV u toj prostoriji. Dovoljno da prebacite uređaje u dnevnu sobu! 😉

Trpezarija je plave boje

Ako mislite da boje nemaju veze sa apetitom, griješite. Neki naučnici su otkrili da boja tanjira i trpezarije ima znatan utjecaj na apetit. Plava boja “ubija” apetit i izvrstan je saveznik u mršavljenju, ali ako ste pripremili svečanu večeru ili nešto slavite, sgurno ne želite da gosti ne probaju vaše pripremljene specijalitete. Pored toga, plava boja poziva na snove pa je dobar izbor za spavaću sobu, a isuviše je hladna za prostoriju gdje se jede i gdje se okuplja porodica.

Nemate šarenih detalja

Pri izboru tapeta ili jastuka, dozvolite malo sebi slobode. Izmiješajte strukture i boje i pružite svom domu identitet. Dom koji je u samo jednu boju obojen, bez interesantnih i šarenih detalja, podsjećaju na sterilne prostore i bolnice, gdje nema mjesta za pozitivnu energiju. Izaberite tapetu za jedan zid ili nabavite vesele jastuke za sofu.

loading...