Već sa trinaest godina imala je prvu operaciju gdje joj je otklonjen jedan jajnik, prije početka nastajanje invazivnog tretmana kako bi omogućili liječenje  srpaste anemije.

jkrewkjdekjjkwqkq

Jedna Belgijanka prva je žena u cijelom svijetu koja je rodila bebu putem transplantiranog tkiva jajnika koje je zamrznuto još kada je bila djevojčica.

Nakon što je jedan janik otklonjen, tokom niza terapija došlo je do prestanka rada i drugog jajnika, što je automatski značilo nemogućnost začeća bez transplantacije.

Dijagnosticirana joj je srpasta anemija kada je imala pet godina, sve se to desilo kada je emigrirala iz Konga u Belgiju kao doseljenik, Posjećujući ljekare rečeno joj je kako je bolest dosta teška te joj je potrebna transplatacija koštane srži uz pomoć podudarajućeg tkiva njenog brata.

Prošla je kroz niz patnji krenuvši od hemoterapije koja je trebala da oslabi njen organizam kako bi mogao prihvatiti strano tkivo. Hemoterapija može uništiti funkciu jajnika pa su joj nakon otklanjanja desnoga – zamrznuli dijelove tkiva.

Dok je preostalo jajnik prestao da funkcioniše kada je imala 15 godina.

Kada je odlučila da želi imati dijete, doktori su “nakalemili” četiri fragmenta jajnika na njen preostali njegov dio i čak 11 fragmenata na druge lokacije u tijelu.

Pacijentkinja je rodila zdravog dječaka u novembru 2014 godine, a stručnjaci smatraju kako bi ta metoda mogla pomoći i drugim mladim pacijentima sa istim ili sličnim problemom.

 

loading...