Protesti demobiliziranih boraca Hrvatskog vijeća odbrane i Armije Republike BiH odvijaju se širom Bosne i Hercegovine.

Skoro cijeli dan je zbog protesta u prekidu odvijanje saobraćaja na raskrsnici M-17 i M-4 magistralnih puteva u mjestu Karuše, na planinskom prevoju Ivan (M-17 Sarajevo-Konjic), na dionici M-17 Žepče-Zenica, te na petljama Blatuša u Zenici, Vogošćanskoj petlji u Sarajevu i Šićkom brodu u Tuzli.

Saobraćaj je na prevoju Ivan blokiran stablom, a protesti se odvijaju i u Jajcu, Jablanici, itd. Borci su ranije danas blokirali i cestu koja prema graničnom prijelazu Bijača-Nova sela vodi, a nakratko je blokirana saobraćajnica i u Čapljini.

Demobilizirani borci najavili su da će do ispunjenja zahtjeva ostati, a koje su uputili Parlamentu F BiH – traže utvrđivanje boračkog dodatka, ukidanje boračkih organizacija kojih je 1.600, te da se uspostavi tačan borački registar. Trenutno se odvijaju pregovori boraca sa policijom.

Mevludin Halilović, komesar MUP-a KS izjavio je kako ne namjeravaju silu koristiti kako bi razbili demonstracije, ali da koliko mogu rade svoj posao.

Borci su u međuvremenu i blokadu aerodroma najavili.

Već satima u kolonama automobila sjede gladni, promrzli i žedni građani među kojima i djece ima. Trenutno je u Sarajevu temperatura zraka -12 stepeni.

Vozači su na nekim mjestima pokušali barikade da probiju, ali nisu im dozvolili borci, ali su propustili porodicu u kojoj ima malo dijete kako bi prošli.

Udruženja poslodavaca F BiH nezadovoljnim radnicima i borcima uputilo je apel da opravdane zahtjeve i probleme rješavaju u institucijama sistema koje su probleme izazvale, te organizuju proteste tako da se blokira rad tihi institucija, a ne javne saobraćajnice.

Komentari korisnika na internetu:

-Sve nek blokiraju. Kad su oni za sve nas ginuli, nisu onda bili bezobrazni jel da?

-Ovo nije način! Šta im je pošten narod skrivio? Nek ispred parlamenta idu, predsjedništva.. Šta im je neko ko kamion vozi skrivio, ko s posla ide, na sastanak? Kakve veze ima to?!

Šta vi mislite? Podržavate li ovo?!

loading...