Iako djeluje da ovo zaista nije tako, ova namirnica je idealna dijetetska hrana, niskokalorična i nutritivno izuzetno vrijedna.  No budući da sadrži dosta ugljikohidrata, škroba, mnogi ga izbjegavaju u strahu od deblja. Mnogo ljudi misli da je krompir sličan hljebu ali je istina naime sasvim drugačija. Tako 100 grama krompira sadrži 86 kalorija dok 100 grama hljeba sadrži 220 – 250 kalorija.

Naime, riječ je krompiru koji sadrži oko 2, 5 puta manje škroba nekog hljeb te je upravo zbog toga odličan za prehrasnu dijabetičara. On je poprilično sit pa ga je suptrotno mnogim vjerovanjima dobro jesti i kada ste na redukcijskoj dijeti jer nakon jer nakon malog obroka s krompirom nećete brzo ogladnjeti.

Krompir je također jako ljekovit pa se u narodnoj medicini koristi za liječenje gihta, reume, upale zglobova, artritisa, povišene teperature, opekotina, ozrblina, upale sluznice želuca, visokog krvnog pritiska. Međutim, u ljekovite svrhe u narndoj medicini se uglavnom koriste oblozi, pripravci od kore i sok krompira. No, i to je dovoljno da krompir dobije zasluženo mjesto u svakodnevnoj prehrani.

https://i0.wp.com/www.dijetaizdravlje.com/wp-content/uploads/2013/06/krompir-dijeta.jpg?w=1170

loading...