Slatka paprat (Polypodium Vulgare L.) u narodu je još poznata kao sladić, slatka bujad, oslad. To je zapravo paprat sa tamno smeđim cilindričnim, jakim, vodoravnim korijenom koji se nalazi neposredno ispod površine tla, često psod šumske mahovine. Korije je dobeo do 1 cm prekriven suhokožastim ljuskavim listovima i ima slatki okus. Iz njega izbijaju jednostruko perasto narezani lstovi. Na svakom isperku sa donje strane i u dva reda se razvijaju okruglaste nakupine spora a kada su spore zrele, poprima smeđu boju.

Paprat nalazimo najčešće po šumama u kiselom i humoznom šumskom tlu. Voli vlažna i sjenovita mjesta. Preporučujemo vam da koristite korijen ove biljke. Naime u njenom korijenu se nalazi glicirizin, šećer, gorke materije, smole i polipodin.

Slatka paprat se upotrebljava kao sredstvo za izbacivanje vode iz organizma, za čišćenje rana i kod suzbijanja crijevnih nametnika. Također je djelotvorna za liječenje žučnih oboljnenja jer se u korijenu nalaze materije koje pospješuju izlučavanje žuči.

Slikovni rezultat za slatka paprat

 

loading...