-Plijesan prouzrokovana kondenzacijom upozorava na slabu ventilaciju, strukturalnu i izolaciju grijanja.

-Kondenzacija se javlja kad topli vlažni vazduh dođe u dodir sa hladnom površinom.

Ako se oko vaših prozora i na zidovima pojavila plijesan, ne brinite. Postoje načini na koje možete spriječiti, ali i “izliječiti” problem.

Šta trebate preduzeti?

Stručnjak za imovinu, Myra Butterworth, kaže: Neki stanovi i kuće imaju problem sa kondenzacijom, sa vlagom po zidovima, plafonima, pa čak i podovima, a dolazi i do diskoloracije, gdje pritom na površinu izbija plijesan.

Povodom ovog problema, možete preduzeti određene korake uz koje će vaš dom biti što više moguće oslobođen suvišne vlage.

James Harrington objasnio je kako dolazi do kondenzacije: u jednostavnim riječima, kondenzacija se javlja kad topao vlažan vazduh dođe u dodir sa hladnom površinom. Rizik ovisi od procenta vlažnosti zraka i hladnoće površina u sobama.

Kondenzacija se javlja na kraće vremena u kupatilima i kuhinjama zbog parne atmosfere, a često i sa dugotrajnim zadržavanjem u spavaćim sobama bez grijanja, pa i ormarićima i ćoškovima prostorija do kojih zrak i ventilacija ne dopiru.

Važno je:

  • spriječiti širenje vlažnog zraka u druge prostorije iz kuhinje i kupatila, ili iz prostora gdje se odjeća stavila da se suši
  • obezbijediti ventilaciju u prostorijama
  • da dom bude umjereno topao
  • smanjiti vlagu kako bi se spriječila kondenzacija u kući

Dobra ventilacija kuhinje prilikom pranja ili sušenja odjeće ili kuhanja je od izuzetne važnosti.

Prilikom sušenja odjeća ili kuhanja, uključite ventilator, pa i kad primijetite da se počela skupljati vlaga oko prozora. Umjesto toga možete ostaviti prozore otvorenim kako biste spriječili širenje vlage.

Ako već imate crnu plijesan, očistite mjesto sa izbjeljivačem i anti-fungicidnom mješavinom.

Nakon kupanja, ostavite prozor u kupatilu otvorenim i zatvorite vrata dok se prostorija ne osuši.

Pretjerana ventilacija tokom hladnijeg doba je neugodna i trati toplotu, ali možete ostaviti blago otvoren prozor.

loading...