Koliko god smo čitali vremenske prognoze o ovim strahovitim temperaturama koje su uslijedile, zima nas je ipak uspjela iznenaditi. Nekima su prognoze o ekstremnim hladnoćama bile sulude, s obzirom na to da je u ranijem periodu vladalo toplo vrijeme, što je bilo neobično za zimski period.. pa ipak, uhvatile su nas.

Temperature dostižu i do -19 stepeni, a najavljuje se da će biti i još niže. Stoga, utoplite se dobro – baš kao što su vam govorili kao djeci prije nego pođete u školu… I ne izlazite iz kuće ako ne morate.

U međuvremenu, za one koji jednostavno moraju ići na posao – jer neko ipak mora poplaćati račune, pronašli smo odlično rješenje za problem koji iritira mnoge vozače – zaleđena stakla, dok vani vladaju jako niski minusi.

Za odleđivanje je učinkovit i rastvor alkohola i vode – jedna trećina vode, a dvije trećine alkohola.

Ovaj recept možete primijeniti odmah – i nećete više trošiti svako jutro dodatno vrijeme da biste otišli na posao.

Izbjegavajte u ovom receptu prokuhanu vodu, zato što zbog tog može doći do naprsnuća stakla – upotrijebite iz kućne česme toplu vodu.

Isto tako, preporučuje se da uzmete flašu sa raspršivačem – tako će biti bolji efekat nego da se na krpu nanosi, pa onda izravno na stakla.

Trebat ćete:

  • posudu s raspršivačem
  • 4 dl tople vode
  • 1 dl 70-postotnog medicinskog alkohola
  • 5 kapi deterdženta za suđe

 

Postupak:

Nalijte alkohol u flašu s raspršivačem, a zatim deterdžent i onda toplu vodu na kraju. Posudu zatvorite, sadržaj protresite i počnite s odleđivanjem!

Tečnost će još neko vrijeme nakon uklanjanja leda, štititi od zaleđivanja staklo.

 

loading...