Za vrijeme hladnih zimskih mjeseci, mnogi počnu sušiti veš na radijatorima. Često je brzo rješenje i pogrešno, a sa sobom povlači i brojne zdravstvene rizike.

Isparavanje omekšivača i deterdženta do kojih dolazi zbog sušenja veša na radijatorima, uzrokuje visok rizik od pojave alergena, a time i pojavu alergija.

Uvijek je potrebno držati zdjelu s vodom pored radijatora, inače se toliko isušuje zrak da to na sluzokožu disajnih organa negativno utječe. Sluzokoža tad toliko suha postaje da privlači uzročnike raznih infekcija i različite alergene.

Na Arhitektonskom fakultetu u Škotskoj sprovedeno je istraživanje zraka pri sušenju veša na radijatoru i otkriveno je da kao posljedica dolazi do iritacija disajnih organa. Isto tako, pokazalo se da sušenje veša u stanu povećava stepen vlažnosti za 30 posto i sa sobom povlači povećan rizik od alergija i astme, kojima su najmlađi naročito izloženi.

Simptomi su brojni – aspergiloza, iritacija grla i kože, očiju, mučnina, glavobolja, hronični umor ili kašljanje.

Povremeno sušenje na radijatoru neće izazvati značajne posljedice, ali redovno sušenje bez provjetravanja u zatvorenom prostoru, može biti problem.

loading...