Dugoočekivana zabrana dodatnih naplata na kreditne kartice, konačno je dočekala svoj dan – i kupcima se savjetuje da budu svjesni postojanja pokušaja da se zaobiđu pravila.

Prema novom zakonu, trgovine i biznisi neće više moći naplatiti i do 20 posto dodatnog troška samo zato što plaćate kreditnom karticom – uključujući i stranice poput PayPala.

Prema procjenama, ovakvo naplaćivanje koštalo je potrošače oko 166 miliona funti u 2015.godini – ali bi ova promjena mogla donijeti značajne uštede.

Ovakve zabrane dodatnog plaćanja, uvedene su kao dio novih pravila Evropske unije, tako da se pravila uvode u zemljama članicama Unije, a sve s ciljem poboljšanja transparentnosti i pravednosti.

Pravila važe i za plaćanje putem PayPala ili Apple Pay-a, kao i bilo kakve troškove napravljene putem interneta, uplaćivanja na račun i debitne račune.

Međutim, iako su uvedena nova pravila, trgovci i dalje mogu pronaći način da zaobiđu ovakvu zabranu, te tako povećaju cijene svojih dobara ili usluga, ili naprimjer, uvedu dostavu koja se plaća.

Ako sumnjate da vas je trgovac na neki način prevario, prijavite ga inspekciji!

 

 

 

loading...