Cvijet jasmina u Indiji predstavlja simbol zabranjene ljubavi na mjesečini, a njegov miris je mnoge zaveo. Kleopatra, posljednja egipatska faraonka, jedra svojih brodova je potapala u jasminovo ulje, kako bi joj zanosno mirisao vjetar, dok plovi Nilom sa svojim ljubavnikom Markom Antonijem. Jasmin dolazi u Evropu upravo iz egipatske oaze Fajum.

Aromaterapeuti smatraju da je ulje jasmina jedno od najskupocjenijih i najvrijednijih eteričnih ulja. Plantažno se uzgaja u Turskoj, Maroku, Francuskoj, Italiji, Alžiru i Egiptu gdje su plantaže pod kontrolom Chanel kompanije.

Cvjetovi se samo dva dana godišnje beru i to u periodu od 4:15h do 7:30h. Vjeruje se da je u tom vremenskom intervalu, mirisni i energetski potencijal ulja jasmina najveći. Cijena čistog eteričnog ulja jasmina kreće se od oko 60 hiljada dolara po litru, koja je od jasmina načinila sinonim za blagu dekadentnost i raskoš.

Ulje jasmina u aromaterapiji koristi se za olakšavanje porađaja i menstrualne grčeve, a za njegu osjetljive i suhe kože, posebno one sklone crvenilu, samo par kapi jasminovog ulja rastvorenog u 30 ml bademovog ili jojobinog ulja predstavlja jedan od najcjenjenijih preparata.

Jasmin može i osloboditi podsvjesne želje, te otkloniti mračna raspoloženja. Ukoliko upravo jasmin zamiriše iz vaše mirisne lampe-isparivača, svi u blizini će se osjećati raspoloženo za druženje i samouvjereno.

Suhi jasmin simbolizuje zaštitu braka, zbog čega se vjeruje da svaka žena treba imati u kući vrećicu sa osušenim cvjetovima jasmina.

loading...