ODBACILI SU I NAVRIJEĐALI STARU, BOLESNU MAJKU: EVO KAKO IM SE SVE VRATILO…

Nakon smrti muža, jedna starica otišla je da živi sa sinom, snajkom i unukom.

Priča koju možete pročitati u nastavku ni one sa „kamenim“ srcem neće ostaviti ravnodušnim.

Iz dana u dan vid starice je slabio. Sluh joj je bio toliko loš da je rijetko šta čula, ruke su joj se toliko tresle da nije mogla jesti grašak, jer bi se on otkorljao na pod kada bi pokušala da ga jede.

Sin i njegova žena mogli su joj pomoći, no usljed nereda kojeg je starica napravila nisu htjeli. Kako im je dotužio nered koji je starica pravila napravili su mali sto koji su postavili u ćošak, pored ormara za metle te su joj tu servirali obroke koje bi jela sama!

Tokom obroka ona ih je posmatrala sa drugog kraja prostorije, suznih očiju. No oni su izgleda bili kamena srca pa se nisu obazirali, nisu s njom razgovarali s vremena na vrijeme kada bi joj ispala kašika ili viljuška oni bi je grdili.

Tokom jedne noći, prije nego što je večera bila psotavljena na sto, djevojčica se igrala na podu slažući kockice.

Ozbiljnim tonom, upitao ju je otac sta pravi!

Djevojčica mu reče : „Ništa, pravim jedan sto, za kojim ćete ti i mama da jedete kada ja budem velika“.

Čuvši djevojčicine rječi otac i majka su ostali bez teksta, čitavu noć nisu progovorili a noć kao da je bila beskrajno duga, kao da nikada neće svanuti. Mogle su se primjetiti suze u očima roditelja. Tada kao da su postali svjesni svog lošeg djela, kao da im je proradila savjest i srce im se otopilo.

Istu tu veče, vratili su staru baku za veliki sto, da jede sa njima. No ovaj puta kada bi vilica pala ili se pak grašak otkolutao po podu niko nije obraćao pažnju!

loading...