Ukoliko se simptomi poput mučnine i bljedila jave kod kuće, a kad izađete na zrak oslabe, vjerovatno se radi o trovanju monoksidom. Obratite pažnju na dimnjake i plinske peći…

Autor: M.M.

Početkom zime i sezone grijanja, u kućanstvima sa pećima na drva ili grijanjem na plin, raste opasnost od trovanja ugljičnim monoksidom. Naročito su opasne neispravne plinske peći, bojleri i začepljeni dimnjaci, te stručnjaci upozoravaju da očistite dimnjake i provjerite ispravnost bojlera i peći prije svake sezone grijanja.

Svakako treba taj posao povjeriti stručnjacima, jer se skupo plaćaju pogreške i propusti. U Hrvatskoj od 30-ak nesreća godšnje, u kojima dođe do trovanja ljudi zbog njihove neispravnosti, većina ih je na starim bojlerima i u zatvorenim kupatilima koja se teško provjetravaju.

Otrovanja su česta i prilikom kuhanja, kad u maloj kuhinji dugo gori plin, a dodatnu opasnost u novije vrijeme predstavljaju PVC vrata i prozori, koji protok zraka čvrsto zaustavljaju i prirodno provjetravanje je onemogućeno. Ne zaboravite: možete se otrovati tim plinom i u garaži ako ostane upaljeno vozilo, a vrata od garaže zatvorena, ili poslije požara u kući.

I ne primijeti se

Ugljični monoksid (CO) nastaje uslijed nepravilnog izgaranja energenata sa ugljikom (među kojima su i benzin, prirodni plin, drvo…) Naziva se tihim ubojicom budući da je u potpunosti bez boje i mirisa, te ne nadražuje kožu i sluznicu za razliku od ostalih plinova, pa izloženost može potrajati duže vremena, a da se i ne primijeti.

Čak i male količine ugljičnog monoksida na duži rok mogu prouzrokovati oštećenja mozga i paralizu, te je prve simptome izuzetno važno prepoznati i na vrijeme reagirati. To mogu biti šum u ušima, snažno lupanje srca, bljedilo u licu, povraćanje…

Relativno je lako zamijeniti neke od ovih simptoma sa simptomima gripe, virusne infekcije ili trovanja hranom, pa mogućnost trovanja ne smijete nikako zanemariti. Svakako se treba u to posumnjati ukoliko se simptomi javljaju dok ste kući, a kad izađete na zrak, simptomi se povlače, te ako i ostali ukućani imaju iste simptome za vrijeme boravka u kući.

Ukoliko imate sumnje na otrovanje plinom, pogasite odmah aparate, prozore otvorite i izađite na svjež zrak dok se ne prozrači dobro prostorija. Doktoru se odmah obratite i prijavite sumnju u trovanje ugljičnim monoksidom.

 • Provjeravajte stalno

  Također, odmah trebate pozvati stručnjaka koji će provjeriti zbog čega je došlo do CO otpuštanja i kako bi uklonio kvar. Redovno je potrebno provjetravati prostorije u kojem se nalazi peć ili plinski bojler i nekoliko puta u toku dana, a dimnjake, bojlere i plinske peći redovno servisirati i čistiti. Obavezno je to uraditi u oba slučaja uoči početka nove sezone grijanja.


  • Servisera trebate obavezno pozvati ukoliko primijetite promjenu boje, onečišćenja ili čađi na plinskom uređaju ili u njegovoj blizini
  • Pozovite obavezno servisera u slučaju da dođe do samogašenja aparata, ukoliko se tokom rada uređaja pojave neuobičajeni mirisi ili zvukovi kod paljenja ili u toku rada plinskog uređaja.
  • Kadu za kupanje punite vodom dok su otvorena vrata kupatila, a onda kupatilo prozračite i poslije se možete kupati.
  • Sve sobe provjetravajte za vrijeme upotrebe plinskih trošila koja uzimaju zrak iz prostora.
  • Kupatilo ne zaključavajte prilikom tuširanja ili kupanja.
  • Obratite pažnju na gorući plamen plinskog štednjaka – on mora biti plave boje. Ukoliko primijetite drukčiju boju, štednjak odmah ugasite i pozovite servisera.
  • Ukoliko ste sami ugradili bojler, pozovite obavezno distributera plina kako bi ispitao ispravnost izvedenih radova.
  • Pozovite ovlaštenog dimnjačara jednom godišnje kako bi očistio i prekontrolirao dimnjak.
  • Prepustite ovlaštenom serviseru servisiranje ventilacijskog sustava i sustava za grijanje, koji nakon toga mora izdati potvrdu o izvršenim radovima.
  • Pozovite distributera plina poslije izmjene drvene stolarije plastičnom kako bi provjerio nove uslove.
  • Auto, kao ni ostale motore, nikad ne ostavljajte upaljenim u zatvorenoj garaži.
  • Ugradite alarm/detektor ugljičnog monoksida.

  Alarm i detektor čuvaju glavu: Trebaju biti u svakoj ‘rizičnoj’ sobi

  Među najsigurnijim mjerama prevencije otrovanja ugljičnim monoksidom je ugradnja detektora koji ima zvučni alarm, a koji se već i kod malih količina CO u zraku aktivira.

  Savjetuje se da takav alarm postavite u svaku prostoriju u kojoj je i aparat za plin. Ipak, obratite pozornost na to da se pridržavate uputa proizvođača. Također, nemojte zaboraviti da u prosjeku baterija uređaja traje 3-5 godina i zamijenite je na vrijeme.

  Prva pomoć u slučaju trovanja monoksidom – – najprije sve uređaje na plin u kući obavezno pogasite i širom otvorite prozor, a zatim brzo izađite na svjež zrak i dišite duboko. Ukoliko ste u situaciji da ulazite u prostor sa ugljičnim monoksidom da biste unesrećenima pomogli, izvedite ih odmah na svježi zrak.

  Izlaganje ugljičnom monoksidu naročito je opasno za žene u drugom stanju, odnosno nerođenu djecu, budući da fetalne krvne ćelije prihvaćaju lakše CO nego krvne ćelije odrasle osobe. Isto tako, djeca u odnosu na odrasle češće uzimaju dah, zbog čega su osjetljiviji, dok je kod starijih osoba povećan rizik za razvoj  oštećenja mozga uslijed trovanja ugljičnim monoksidom. Stoga se stariji, djeca i trudnice trebaju javiti doktoru obavezno čak i ukoliko nema sumnje da je trovanje ugljičnim monoksidom nanijelo štetu.

  loading...