ONKOLOG UPOZORAVA – MOLIMO DA PRESTANE DA JEDE OVE NAMIRNICE KOJE DOKAZANO IZAZIVAJU RAK!

Prema istraživanjima, nezdrava ishrana i biti fizički neaktivan podiže mogućnost razvoja raka. Procijenjeno je od strane Svjetskog fonda za istraživanje raka je da je gotovo 20% od ukupnog broja američkih slučajeva raka povezano sa lošom ishranom, fizičkom neaktivnosću, debljanjem, i  potrošnjom alkohola. Međutim, kao i mnoge druge bolesti, rak se može i spriječiti.

Dakle, možete uveliko smanjiti rizik od raka:

  • Zdrava ishrana bogata organskim povrćem i voćem;
  • Prestati pušiti;
  • Redovno vežbanje;
  • Održavanje zdrave tjelesne težine.

    1. CRVENO MESO I MESNE PRERAĐEVINE

Postoji mnogo štetnih konzervansa i kemikalija u mesnim prerađevinama, uključujući slaninu, kobasice, šunku, itd Osim toga, ova vrsta mesa i ima izuzetno veliku količinu soli. Studija pokazuje da potrošnja mesa može biti povezana sa razvojem raka debelog crijeva. To nije sve, visoka potrošnja mesa može podići rizik od razvijanja raka prostate i raka debelog crijeva.

        2. DIMLJENA I KISELA HRANA

Naime, proces pušenja dimljenog mesa ostavlja mnogo toksičnih sastojaka u mesu, što može doprinijeti različitim zdravstvenim problemima. Također, postoji mnogo nitrata u ukiseljenim namirnicama koje su pretvoreni u N-nitrozo. Osim toga, ovaj sastojak može značajno podići mogućnost razvoja raka. Što više, dimljena hrana i zimnice hranu su puna konzervansa. Oni se dodaju u ove namirnice kako bi produžili svoj rok trajanja. Ali, višak unos konzervansa može izazvati oštećenja ćelija, što rezultira u razvoju raka.

        3.  BIJELO BRAŠNO

Danas, postoji veliki broj prehrambenih proizvoda koji sadrže rafinirano bijelo brašno. Međutim, rafinirano bijeloo brašno posjeduje velike količine ugljikohidrata, koji imaju negativan utjecaj na vaše zdravlje. Također, oni mogu podići rizik od razvoja raka. Prema istraživanjima, žene koje konzumiraju previše ugljikohidrata imao podigao rizik od raka dojke. Ono je također utvrđeno da potrošnja bijelog brašna može izazvati vrlo brzo povećan nivo šećera u krvi. To je razlog zašto biste trebali zamijeniti rafinirano bijelo brašno sa drugim zdravijim alternativama kao što su quinoa, badema, ili ječam.

loading...