Milica (7) i Nemanja (9) svaki dan s ocem Jozom se probijaju u poderanim jaknama i čizmama kroz zasnježenu planinu osam kilometara, prepunu vukova.

Kroz smetove i mećavu na mrazu, malena kolona se kao nekad Srbi preko Albanije, prije neki dan probijala u zoru preko Zlatara.

Seljak Jozo Bojović (62) ide naprijed, koji je iz Miševića mučenik, a onda njegova djeca Milica i Nemanja koračaju jedva zavijeni u vunene šalove, za njim.

Jozo djecu poveo u školu u Aljinovićima, kroz snježne nanose put će samo ove godine morati u poderanim čizmama pješke jer više nema kobile Lise, na kojoj je djecu prevozio hrabri otac.

O Bojoviću se već ranije pisalo, koji u školu na kobili djecu vodi svaki dan osam kilometara, ali njihova muka ove godine još veća je postala. Četiri kilometra do magistrale, mećava i snijeg na čistinama smetove napravili, toplije je malo dalje u šumi, smetova nema, ali vukova ima. A dječica su mu obučena tanko.

Izanđale jaknice i za proljeće tanke, a kamoli za mećavu na Zlataru, surovu februarsku. I stare šuplje čizme, Jozo nema od čega bolje da kupi.

-Ponadali se da je završena zima, da jakne i čizme ne trebaju djeci, kad ponovo zastudi, mećave naiđoše jedna za drugom, najcrnja je ova jutros. Djeca mi se pomrzoše – Jozo je zavapio, udarile mu na oči četverostruke suze.

Javite se dobri ljudi, da Jozi konja kupimo

Pošteni i hrabri domaćin sa Zlatara, Jozo Bojović, ne želi tražiti, moliti. Bori se da od malo posne zlatarske prljuše prehrani djecu, neplodne zemlje od koje vajde i nema puno. Da konja kupe Jozi dobri ljudi, tek oko hiljadu eura treba, da djeca ne bi išla pješke do škole u Aljinovićima preko Zlatara. Djeci i tople jakne trebaju, topla zimska odjeća… Tako malo nama, a dječici i Jozi tako puno.

Adresa je: 31320 Nova Varoš, selo Miševići, Jozo Bojović.

 

loading...