Biljke koje ćemo vam sada navesti, mogu loše da utiču po vašu djecu ili kućne ljubimce.

wwjdwkklklslkeqlaq

Djeca i životinje su vrlo radoznali, pa će možda iz te svoje radoznalosti probati neku od ovih biljki, što bi bilo jako opasno po njih. Otkrićemo vam koje su to štetne za njihov život, da bi mogli da vam pomognemo i spriječite nastanak bilo kakve štete koja bi mogla biti povezana s njima.

Rodendron

Neki od glavnih simptoma trovanja ovom biljkom su: otežano disanje, bol u stomaku, paraliza, koma pa čak i smrt. Iako je perfektan ukras za vaše dvorište, konzumacijom njenog cvijeta, stabljike ili lista može doći do trovanja.

jftzghjnkjhkjkjjk

Olijander

Ovaj cvijet varira od bijele, roze pa do crvene boje. Dovoljan je jedan list ovog cvijeta da bi se dijete otrovalo. Usporeni otkucaji srca, drhtavica i pospanost su simptomi trovanja ovom biljkom.

vghhbjbjknkjjk

Kukuta

Otrov ove biljke širi opojni miris nalik šargarepi i privlači ljubimce. Može se pojaviti kao korov bilo gdje. Kod ljudi i životinja može izazvati padavicu, pa čak i smrt. Stoga, budite pažljivi.

ijkijiolkkl

Žuti narcis

Najotrovniji dio ovog cvijeta je njegova lukovica. Dijareja, povraćanje, drhtanje, aritmija i grčevi su simptomi trovanja ovom biljkom.

fvhbjhhjknnkk

Engleska tisa

Kod ove biljke najotrovnije je njeno sjeme, ali i ostali dijelovi nje su otrovni. U tisi se nalaze alkaloidi i oni mogu da izazovu grčeve, paralizu i prestanak rada srca.

lkiugfzghikjl

Hortenzija

Jako opasan otrov u ovoj biljci je cijanid. Ali, samo ogromna količina ovog cvijeća je potrebna da bi naškodilo organizmu.

jbjknknkjnk

Filadendron

Opasnije reakcije su veoma rijetke, ali biljni sok filadendrona može iziritirati usnu duplju ili kožu. Otežano disanje, oticanje grla ili stomačni problemi su takođe simptomi. Nije preporučljivo držati ga u svom domu ukoliko imate djecu i/ili kućne ljubimce.

mhcjjwkjkwkwsklwkl

loading...