Kad je ugledan doktor iz Zagreba primio poziv oko 19 sati iz bolnice u Puli da je jedna pacijentica u teškom stanju, ni minutu nije dvojio, već se po nevremenu zaputio privatnim automobilom i spasio joj život.

Četredesetosmogodišnju pacijenticu iz Pule hitno je trebalo priključiti na ECMO uređaj (umjetna pluća) zbog teške upale pluća, ali je nisu mogli transportirati zbog teškog stanja.

Bez razmišljanja otišao u Pulu

Doc.dr.sc. Marko Kutleša, otišao je u Pulu u pratnji više medicinske sestre Anđe Novokmet i tehničara Tomislava Krčelića.

Kako kaže, vrijeme je tog dana bilo užasno. ‘Bura, kiša. Sve što nam nije trebalo se poklopilo. Stigli smo u Pulu oko pola noći i priključili pacijenticu na ECMO uređaj, te je pripremili da se transportuje.’ priča dr. Kutleša.

Doktori nisu bili dužni otići po pacijenticu, nego se pobrinuti za nju u bolnici u kojoj rade, ako uspije biti transportirana. Ipak, njihova dobra volja i entuzijazam zaslužni su za jedan spašen život.

‘Pacijentica je mlada žena koja je prethodno bila zdrava. Nije više priključena na uređaj, i dalje koristi respirator i kontaktibilna je. I dalje čekamo da bubrezi prorade, a neurološki je sve u najboljem redu.’ kaže dr. Kutleša.

‘Pacijentici je spašen život zahvaljujući entuzijazmu medicinskih djelatnika iz Zagreba i Pule, sustav nije odradio posao.’, ipak smatra dr. Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Ali, Marko Kutleša ne vidi herojstvo u svom činu. ‘Pomalo mi je neprijatno, nekako se očekuje od nas doktora da radimo te stvari.’, kaže.

 

loading...