Jedna od najvrednijih namirnica na svijetu još od pamtivjeka jeste zasigurno sol sa himelaja. Vjeroivatno ste već prethodno čuli o dobrobiti ove soli te koliko stvari može da uradi za naš organizam. Upravo zbog toga razni nutricionisti je svrstavaju među top 5 najvrednijih namirnica svijeta. Potrebno je svakako naglasiti koliko je bila cijenjena u starom Rimu, gdje su vojnici plaćali za šolju ove soli.

U čemu se zapravo ogleda dobrobit ove soli? Naime, poenta je u tome da za razliku od obične kuhinjske soli dosta brže se provaruje u organizumu te time ne povećava količinu natrijuma u krvi te kalcijuma te prema tome neće dovesti do povećanja krvnog pritiska. Pored toga, ova sol sadrži i različite minerale poput joda, kalcijuma, bakara i gvožđa. Još jedna prednost jeste da se nikada neće pokvariti jer ova namirnica ne poznaje rok trajanja.

Ona je idealna za salate, ali također ju možete koristiti kao kupku, te za ispiranje i inhaliranje. Pored toga je idealna za različite vrste kožnih oboljenja. Stavite 200 grama himalajske soli te potopite tijelo na pola sata. Time ćete poboljšati cirkulaciju svoga tija i izbaciti sve nakupljene toksine.

Slikovni rezultat za himalajska sol

 

loading...