U jednoj provedenoj desetogodišnjoj studiji na više od 1.800 ljudi od 40 do 90 godina, je dokazano da oni koji su imali slabije čulo mirisa ili ga nisu nikako osjećali imali su veći rizik od umiranja u sljedećih 10 godina. Ovaj fenomen nije povezan sa  pojavom demencije  kako se prije mislilo.

“Rizik od smrtnosti može da se predvidi gubitkom mirisa”, tvrdi dr. Jonas Olofsson sa Univerziteta Stockholm. Slabljenje olfaktornog sistema je tako čest sa godinama i procjenjuje se da 70% starije populacije ima  gubitak mirisa.

Prije  se gubitak njuha povezivao sa shizofrenijom,demencijom i  teškom depresijom , Parkinsonovom bolesti i kognitivnim slabljenjem.Stručnjaci još ističu da gubitak mirisa ne znači da je ono zaslužno kao direktni uzrok smrt, ali može da bude rani znak. Oni vjeruju da je to pokazatelj slabijeg obnavljanja ćelija u cijelom tijelu. “Ovi rezultati pokazuju da olfaktorni sistem može  da pruži jedinstven pogled na proces starenja u mozgu”, tao  nam objašnjava  dr. Olofsson.Ima logike zar ne ?

loading...