Nije tajna da bi psi dali svoje živote za vlasnike – i često to urade.

Pa ipak, kad čujemo da psi sve rizikuju kako bi spasili nekog drugog, i dalje nas ostave bez riječi…

Danas je u fokusu njemački ovčar Rex, koji nije oklijevao stati pred opasnošću, jer je to značilo da će njegov vlasnik biti bezbjedan.

16-godišnji Javier bio je sam kod kuće kad su dva provalnika upala u njegovu kuću.

Čim je čuo zvuk razbijanja stakla na donjem spratu, Javier se sakrio u ormaru na gornjem spratu, držeći se svog psa Rexa koji je lajao.

Rex je imao drukčiji instinkt: da zaštiti svoju porodicu i najboljeg prijatelja. Sjurio je niz stepenice i napao provalnike.

Lopovi su počeli udarati Rexa sa svime što im je palo pod ruku. Rex je morao da se vratio na gornji sprat, prokrvavljen zbog udaraca…

Otišao je provjeriti Javiera, koji se i dalje skrivao u ormaru.

Lopovi su počeli dolaziti na gornji sprat, prevrtali spavaće sobe dok su rasturali po kući.

 

Čim su zakoračili u sobu gdje se Javier skrivao, Rexu je bilo dosta. Iskoristio je ono malo svoje snage koju je i dalje imao, te se bacio na lopove. Upucali su ga četiri puta. Primio je metke u vratu i nogama..

Onda su se oglasile sirene i lopovi su brzo pobjegli. Ali srećom, Javier je bio zaštićen zahvaljujući svom hrabrom prijatelju koji se borio sve do zadnjeg atoma snage…

 

Rexa su brzo odvezli kod veterinara, gdje je potvrđeno da će trebati operaciju kako bi preživio.

Vijest o onom što je Rex uradio za svog najboljeg prijatelja, brzo se proširila. Ubrzo su otvorili profil na GoFundMe stranici kako bi se pokrili medicinski troškovi, te je za kratko vrijeme postalo viralno zahvaljujući korisnicima na Facebooku, Twitteru i Instagramu.

U samo dva dana prikupljeno je 52 hiljade dolara.

Hrabri heroj se vratio kući. Čak i nakon brutalnih udaraca i nekoliko metaka, Rex i dalje hoda na sve četiri noge i sa osmijehom na licu, uprkos tome što ima elizabetansku kragnu oko glave.

Porodica se namjerava preseliti u novi dom kako bi povratili osjećaj sigurnosti i ostavili iza sebe bolne uspomene Rexove noćne more.

Ali, nikad neće zaboraviti njegovu hrabrost tog dana zbog koje su ostali zaštićeni oni koje voli.

 

loading...