Bliži li vam se neki prazniki ili rođendan, mnogi će napraviti roštilj, ali vi budite jedni od rijetkih koji će napraviti i vlastito ćevap – meso.

jhhjdhkjqhqikiq

Naravno da biste dobili ukusan roštilj, morate da imate ukusno meso, produkti iz restorana gotovo nikako ne mogu biti ukusni kao one koje spremate kući.

Iako to na prvu izgleda dosta lako ipak ćete se morati potruditi i namučiti kako biste dobili fenomenalno meso za roštilj, ali sa druge strane i samom početniku će to poći za rukom, zato brzo u trgovinu kupiti sljedeće namirnice, pa da počnemo!

Koje meso koristiti?

Kada je meso u pitanju možete da koristite razno, ali najbolja solucija je ipak junetina, ali vrsni kuhari kao mali trik predlažu i dodavanje još neke vrste mesa. To može biti 500 g junećeg, još po 250 g svinjskog i ovčijeg mesa, ili ipak samo jedno od ova dva navedena.

Mašina za mljevenja mesa!

Ovo bi vam mogla biti skuplja, ali definitivno isplativa investicija ili ako smatrate da vam neće trebati možete zamoliti i mesara da vam samelje meso. Tajna je mljeti meso dva puta, ali prije drugog puta, izmjesite ga rukama kako bi se bolje “vezalo” u slučaju da nije masno potrebno je dodati ovčijeg loja. I ostaviti da meso prenoći.

Od začina dodajete one neizostavne sol, biber, a mogu to biti i neki intenzivniji  začini kako bi meso poprimilo jaču aromu i miris. Neki kuhari preporučuju da dodate i mrvice hljeba kako bi meso imalo bolju strukturu.

Ovi trikovi vam također mogu pomoći:

– u pripremljenu smjesu dodajte malo suhog mesa, špeka i tucanu ljutu papriku.

– ćevapčiće oblikujte rukama kako bi svi bili sličnog oblika.

– tokom pečenja mažite meso maslinovim uljem i ruzmarinom, ali tek nakon što ćevapi uhvate koricu.

loading...