SARAJEVO – Od vlasti tog entiteta bivši borci u F BiH traže da se jedinstveni registar boračke populacije konačno objavi, kao i zakon prema kojem će nezbrinuti borci primati 25 posto od prosječne plate u F BiH.

Podsjećanja radi, bivši borci HVO-a i nekadašnje RBiH blokirali su u srijedu mnoge saobraćajnice da bi na stanje te populacije ukazali. Sve saobraćajnice su deblokirane izuzev raskrsnice magistralnih puteva M-17 i M-4 petlje Šićki Brod i u mjestu Karuše.

Preko 100 demobilisanih boraca blokiranu petlju Šićki Brod drži. Njihova tri zahtjeva su ukidanje finansiranja boračkih udruženja kojih preko 1.600 ima, borački dodatak i jedinstven registar. Traže i posjetu resornog federalnog ministra Salke Bukvarevića.

Izjava Fadila Novalića, federalnog premijera, izazvala je još veće nezadovoljstvo boraca nakon što je rekao kako nema novca za ispunjenje njihovih uslova.

‘Potpuno razumijem Novalića, ali on nas ne razumije. Zar je objava jednog registra tako teško za uraditi? To nije teško. Sve se nalazi u tom registru. Ovdje nas niko ne sluša.’ kaže ogorčeno demobilisani borac Abid Imširović. Građani koji su im donosili piće i hranu, te ih obilazili, pružali su borcima podršku.

Unatoč temperaturama koje su niže i od -15 stepeni bile u noći između srijede i četvrtka, te snijegu, borci nisu željeli da odu i bili su uporni. Navode kako ima oko 20 hiljada nezbrinutih njihovih kolega.

Iz Udruženja ‘Zaboravljeni branitelji Zapadnohercegovačkog kantona’ oglasio se Vlado Marušić, te kaže da će sve snage u narednom periodu preusmjeriti na sjedišta stranaka SBB, HDZ i SDA. Poručuje da borci neće štedjeti nikog i da su za proteste uvijek spremni.

 

loading...