Pacijentkinja (21) iz  Novog Sada se javila na pregled doktoru Novaku Vukoju, ORL specijalisti .  Ispričala je da ima osećaj da joj nešto gamiže, šeta, pomjera se i golica je u lijevoj nosnici, kao da je živi stvor. Kad god je probala da isprazni nos, iz njega je izlazio samo sekret. Naime člankoviti pseudoparazit sa 750 nožica i glavom sa dvije antene je izvađen  prošle nsedmice iz nosa ove djevojke.

Tokom mikroskopskog pregleda ljekar je uočio  da se nešto pomjera ispod donje nosne školjke u nosnom hodniku. Odma je ubacio  kameru u nos i vidio nešto kao stonogu . Bilo je  oblika gusjenice i polako se kretalo prema izlazu nosa. Instrumentom je odstranio to čudovište i stavio ga na bijeli papir.

Tokom svoje karijere koja je bila i ne tako kratka , od 40 godina, sretao  se sa brojnim stranim tijelima u nos  kao što su :  klikeri, koštice, sjemenke, kamenčići i drugo, ali sa živim bićem nikada . Vjerovatno se uvukao u spavaću sobu  tokom sna pa je dospio do nosa. S obzirom na karakteristike ovoga parazita, nije došlo do oštećenja u nosu . Zbog stresa koji je pretpjela nakon što je to  vidjela otišla je do psihologa.

loading...