Šokantna ispovijest jedne žene pojavila se na internetu.

Ona misli kako ispred potreba djece treba staviti potrebe muža.

-Test za trudnoću je jedva mjesec dana nakon našeg vjenčanja pokazao pozitivan rezultat. Postali smo mama i tata već poslije osam i po mjeseci. Ne kažem da nismo planirali sina, nestrpljivo smo oboje djecu priželjkivali ali ipak, u istoj godini postati majka i žena poprilično je krupan zalogaj.

Najteža godina našeg braka je bila i prva godina roditeljstva, kao i godina u kojoj sam jako važnu lekciju naučila: moj muž uvijek ispred djece mora biti. Nemojte da me shvatite pogrešnu. Djecu volim i za njih bih sve uradila. Ali više volim muža.

Kad to prijateljicama sa djecom kažem, one se zgroze i šokiraju. Naposljetku, to predstavlja kršenje zlatnog pravila majčinstva, perma kojem je dobar roditelj onaj koji sve žrtvuje za dobrobit djece.

Praktično je obavezno svoje potrebe zanemariti zbog njihovih. Žao mi je, ali ne mogu to prihvatiti.

Nekima je apsurdna ideja da na drugom mjestu budu djeca. Razumijem ih potpuno. Nesumnjivo, veza između djeteta i majke je neraskidiva. Ali, vidim svoju vezu s mužem poput nečeg što je cijeloj porodici na korist. Time što njegove potrebe stavljam na prvo mjesto, šanse za razvod umanjujem, a time se šansa djece da uz oba roditelja odrastaju – povećava.

Vjerujem čvrsto kako temelj njihovih budućih veza predstavlja zdrav odnos između nas. Mislim da smo prvi primjer dobrog braka upravo muž i ja, a na koji će oni da se ugledaju. Posmatrajući nas, djeca uče kako svoje partnere da tretiraju u budućnosti, kao i kako trebaju partneri njih tretirati.

Vjerujem da je za njihov razvoj ključno odrastanje u domu s roditeljima koji se cijene i vole. Stoga, na prvo mjesto stavljam muža.

loading...