Da biste pametnije radili, zapitajte se prvo zašto uopšte radite.

Ljudi često odrađuju posao iz jednog razloga, ali tvrde da ga rade iz drugog razloga. Prestanite se pretvarati i budite realni oko toga zašto radite to što radite.

Foto: Ilustracija

Ovo je primjer iz mog ličnog života:

Pronašla sam se u ulozi konsultanta gdje sam imala mnogo fleksibilnosti da preuzmem odgovornost. Preuzela sam cijeli odjeljak za naplaćivanje za mog klijenta, bez da sam prethodno pregovarala da li ću za povećanu ulogu biti više plaćena. Zaista im je bila potrebna pomoć u odjeljku za naplaćivanje i ubjeđivala sam se da će mi klijent moći više i bolje plaćati ako bi im to dobro funkcionisalo.

U stvarnosti, preuzela sam njihov odjeljak jer je to bila spektakularna prilika (ili sam tako mislila) kako bih pokazala svoju vrijednost. Mogla bih transformisati odjeljak za naplaćivanje i svi bi mi bili zahvalni, toliko da bi mi pružili šta god sam trebala (s razlogom, naravno).

Istina je bila da je moj klijent imao loše dizajniran odjeljak za naplaćivanje jer u tome nisu prepoznali vrijednost. Tako da je moj plan o tome da to postoje izuzetno vrijedno i cijenjeno, palo u vodu. Situaciju su vidjeli takvom kao da prodavač prelazi svoje granice (i to im je bilo savršeno uredu) a onda da želi više naplatiti (i s time nisu bili “savršeno uredu).

Nakon određenog perioda frustriranja, odlučila sam da ću se prestati pretvarati da to radim za novac. Morala sam sebi priznati da sam pokušavala biti “vrijednija” i iskreno, to mi nije donosilo novac.

Foto: Ilustracija

Da bih radila pametnije, odlučila sam slijediti ova pravila:

  • Neću raditi bilo kakav posao za koji nisam unaprijed pregovarala – ovo uključuje i opseg rada i dogovor za plaćanje.
  • Neću raditi bilo kakav posao ukoliko me za moje potrošeno vrijeme ne planiraju dovoljno platiti, ili da je odrađeno sa rizikom od gubitka, a s ciljem privlačenja mušterija, tako da mogu izračunati koliko bih izgubila novca u slučaju da ga odrađujem besplatno ili sa smanjenim budžetom.
  • Prije nego što ću započeti neki posao, osigurat ću se da rad ispunjava unaprijed određen cilj.

To je to. Više neću raditi kako bih se osjećala vrijednije. Više ne miješam svoj ego sa zaradom.

Kad radite za ego, potrošit ćete dosta truda. Radite pametnije tako što ćete se uvjeriti da je vaš trud direktno ciljan na zaradu.

 

loading...