Da se uspostavi osnova hrono ishrane, najvažnije je ustanoviti oblik, odnosno klasifikovati tip tijela. Prema takvim karakteristikama se mogu odrediti kritične zone i otriva se koje su namirnice glavni krivci za debljanje.

Uzroci mogu biti u šećeru, varivu, proteinima, ali kod određenog tipa tijela, neke namirnice su glavni uzročnici taloženja masnoća.

Pronađite ispod svoj oblik tijela i pročitajte koje je rješenje za višak kilograma.

Venerin tip

Ranije su ženske obline bile izuzetno popularne, ali je taj trend postao “out” još prije par decenija i smatra se prekomjernom tjelesnom težinom. Dakle, ako ste žena obdarena oblinama, “problem” možete riješiti ako više budete unosili meso. U potpunosti izbacite mlijeko iz ishrane. Kuhano povrće jedite umjereno.

Kruška tip

Oblik tijela nalikuje baš na krušku – manje grudi, uža ramena, ali jače butine, kukovi i zadnjica. Problem ćete riješiti uz unos masnoća prilikom doručka. Povećajte unos mesa i ne zaboravite na voćne obroke.

Oblici tijela na primjeru poznatih ličnosti

Dženifer Lopez tip

Ovaj tip spada u skoro pa savršenu građu, ali je zadnjica prenaglašena i neuravnotežena sa ostatkom tijela. Prilikom debljanja, masnoća se kod ovog oblika taloži u predjelu zadnjice, bokova i djelimično butina te stvara tvrdokorni celulit. Potpuno izbacite iz ishrane tjesteninu i hranu, pa i namirnice koje imaju nizak procenat masnoće (ulje, maslac, jogurt…)

Obrnuti trougao tip

Naglašene grudi i ramena. Stomak je veliki, ali su noge normalne pa i tanje građe. Problem ćete riješiti ishranom bogatom povrće (bez skroba i krompira), izbacite tijesto i obavezno trebate doručkovati.

Pješčani sat tip

Struk je uži, grudi naglašene, kao i jake noge i naglašena pozadina. Potrebno je unositi proteine, ribe, sir i za ručak voće.

loading...