Dok smo bili mali, zatvorena vrata u spavaćoj sobi možda su bila strašno iskustvo. Svjetlo u hodniku činilo je da se osjećamo sigurnim i pomagalo je da zaspimo. Nakon svega, nijedno čudovište ispod kreveta ne bi se usudilo izaći na svjetlo.

I dok nas ovih strahovi više ne drže budnim, većina ljudi i dalje spava u sobi sa širom otvorenim vratima. Možda je to iz navike, ili želite da čujete svoju djecu koja spavaju u drugoj sobi.

Ali, vrijeme je da ovoj navici stanemo u kraj i počnemo spavati u spavaćoj sobi sa čvrsto zatvorenim vratima. Možda vam jednog dana može spasiti život, a razlog je poprilično iznenađujuć.

Današnji domovi grade se za naš komfort i sigurnost. Daleko iza nas su dani razdvojenog življenja, sa tlocrtom i kućom punom malih prostorija, svaka dizajnirana za specifičnu svrhu.

Umjesto toga, imamo extra-velike prostorije koje kombiniraju više funkcija. Ovi dizajni pomalo olakšavaju život, ako se djeca igraju u dnevnoj sobi, možete ih pratiti iz kuhinje jer su sve prostorije spojene.

Naravno, današnje arhitekte, konstruktori i izvođači radova mraju slijediti strog plan građenja kako bi napravili strukturu u kojoj se može živjeti. Pa i pored toga, većina modernih zgrada brzo izgori.

Ukoliko dođe do požara u kući sa otvorenim planom, može se ekstremno brzo proširiti, budući da ne postoje zidovi ili druge barijere koje bi usporile požar.

Vatra se još brže širi i stvara toksičan zrak uslijed izgaranja objekata poput plastičnih kašika i drvenih stolova, što pojačava opasnost.

Poređenja radi, prije 40 godina, osoba je u prosjeku imala 17 minuta da pobjegne iz kuće koja je pod požarom. Čak i sa tehnološkim napretcima i sigurnosnim sistemima u kući, te detektorima za hitne slučajeve, današnji domovi su podložniji opasnostima koje dolaze sa vatrom. Danas imamo samo 3 minute u prosjeku da izađemo iz kuće.

A gdje je tu uloga spavaće sobe?

Zatvorena vrata sprječavaju da se,u slučaju požara u kući, vatra ne proširi do spavaće sobe. Institut za istraživanje sigurnosti vatrogasaca, otkrilo je da soba sa otvorenim vratima može dosegnuti nevjerovatnu temperaturu od 500 stepeni Celzijevih ili više tokom požara.

Ali, sobe sa zatvorenim vratima neće se ni približno toliko zagrijati. Istraživanje je otkrilo da u nekim prostorijama može biti tek 37 stepeni, pa i dok vatra doslovno guta ostatak imovine. Naravno, sve te prostorije imale su zatvorena vrata.

Zatvorena vrata također blokiraju oksigen da se pomijera iz spavaće sobe u područja kuće koja su u požaru. Vatra se hrani oksigenom, tako da zatvaranje vrata može spriječiti širenje vatre.

Na kraju, vatra gori kroz imovinu, dim puni vazduh. Ovi oblaci mogu biti smrtonosni – inhalacija dima zapravo uzrokuje više smrti povezanih sa vatrom, nego opekotine. Zatvorena vrata mogu blokirati taj dim i na taj način zaštititi vaša pluća.

Međutim, čak i sa zatvorenim vratima, prevencija vatre i plan za evakuaciju su i dalje od važnosti. Možda imate samo 3 minute da izađete iz kuće, onda kad se oglasi alarm za požar.

Regularno provjeravajte detektore dima i pobrinite se da dobro funkcionišu, kao i da imate alarme na svakom spratu kuće. Alarm treba biti i blizu spavaće sobe, ili u spavaćoj sobi.

I naravno, svaku noć prije spavanja zatvorite vrata u spavaćoj sobi, kako biste poduzeli svaku mjeru opreza za sprječavanje širenja požara – i da se obezbijedite od opasnosti u modernom životu.

loading...