Sveta Gora je predivno ostrvo u Grčkoj i dom ruskih pravoslavnih monaha koji tamo hiljadu godina već obitavaju. Religija je tu zastupljena i iz svih krajeva svijeta ga posjećuju hodočasnici, ali ne i žene.

Pravilo kojim se ženama zabranjuje ulaz, već je staro više od hiljadu godina. To je zbog povelje iz desetog stoljeća koja se za strog zakon obavezuje. Iako se ženske životinje ne pominju, zabrana je proširena na žene kao najpraktičniji i najjednostavniji način da se sprovodi kompletni celibat za monahe. Također, žene generalno ne smiju ulaziti u manastire koje muškarci vode. Sveta Gora je veliki manastir, a vode ga ruski monasi iz ruske pravoslavne crkve.

Manastir je nastao u bizantijskom periodu, a nijedna žena ne smije prići na 500 metara. Ukoliko to prekrši, morat će platiti novčanu kaznu i odslužiti kaznu u zatvoru od 12 godina.

Također, zabrana važi i za sve ženske životinje, s izuzetkom mačaka. Monasi ih drže zbog miševa, a zabranjen je ulazak divljih žiotinja jer o njima ne bi mogli voditi računa.

Zapravo, na Svetu Goru ne smiju doći ni vrlo mladi momci. Pristup imaju samo dovoljno zreli muškarci da im brada poraste.

loading...