Živimo u doba u kojem je ljepota važna stavka; nabavljamo i koristimo brojne proizvode za njegu i sprječavanje starosti, radimo trbušnjake, a neke i odlaze pod nož, dok se svakodnevno pridržavamo rituala šminkanja.

Poznate ličnosti kao što su Kajli ili Rijana, na vlastitim kolekcijama kozmetike zarađuju ogromne svote novca, koje se prodaju samo djelimično zato što su privlačne, a djelimično se kupuju u nadi da ćemo upravo uz tu šminku kao one izgledati.

I vrlo vjerovatno si isprobala testere u radnji da vidiš kako ti stoji neki proizvod, ako voliš šminku. Međutim, mikrobiolozi tvrde da upravo testeri izazivaju širenje bolesti poput salmonele ili herpesa. Na testerima ruževa nalazi se tuđa pljuvčka koja dosta lako može prenijeti herpes simplex virus, dok eyelineri i maskare mogu prenijeti konjuktivitis. Ni upotrebljene četkice nije dobro nabavljati ili koristiti, jer mogu prenijeti streptokoku ili zlatnu stafilokoku.

Sve je veći broj žena u Americi koji se javlja s optužbama poznatim brendovima kako su pokupile zarazu zbog njihove šminke, ali je istina zapravo u isprobavanju testera.

I zaista, ako ne želimo dijeliti s nekim četkicu za zube, zašto se ne dvoumimo prilikom isprobavanja testera? O tome ne razmišljamo, a trebali bismo.

loading...